Saturday, 29 November 2014

Cara-cara membaiki sinki tersumbat

Anda boleh membaiki sendiri sinki yang tersumbat,langkah demi langkah secara percuma,caranya amat mudah sekiranya tahu apa puncanya ia tersumbat ia terjadi disebabkan sampah yang sudah terkumpul pada paip sinki,atau part yang sudah hilang,sekiranya tersumbat disebabkan sampah yang sudah terkumpul hendaklah membuang sisa sampah tersebut,
http://angahemistudio.blogspot.com/
Anda tanggalkan paip sinki terlebih dahulu dan lihat sekiranya ada sisa sampah hendaklah membuang sisa tersebut terlebih dahulu,
Sebelum
Selepas
Pastikan gegelang getah ini diletakkan semula kerana salah satu punca adalah kerana gegelang getah sudah tiada,selepas sudah mencuci keseluruhan paip yang mengandungi sisa-sisa sampah dan gegelang pun sudah diletakkan semula anda bolehlah menyambung semula paip yang telah dibuka tadi dan uji sinki dengan membiarkan air paip mengalir sebentar, tapi jangan sampai membazir air pula.











Lazada Malaysia

Friday, 28 November 2014

Chibi

 chibi adalah istilah Jepun untuk kecil (orang) dan tiada ia tidak berkaitan dengan midgets. Yang paling biasa maksudnya adalah  yang kelihatan seperti kanak-kanak. terdapat juga galeri selepas tutorial di mana anda akan mendapati karya seni yang mewakili watak-watak kegemaran anda, Sakura, InuYasha, Sasuke, Kakashi, naruto atau Sailormoon. Pasti, terdapat yang menarik seperti Dr House (Hugh Laurie), yang anda telah melihat dalam artikel karikatur itu bahawa itu watak filem kegemaran pereka '.



Ini adalan cara untuk membuat kepala chibi yang merangkumi mata,dan ekspresai wajahnya.








.how to draw an anime chibi girl step 1


how to draw an anime chibi girl step 2l
how to draw an anime chibi girl step 3


how to draw an anime chibi girl step 4

how to draw an anime chibi girl step 5
Lazada Malaysia




how to draw an anime chibi girl step 6





how to draw an anime chibi girl step 7




senarai peserta pencetus ummah



Mohamad Azraie Mohamad Yunus (PU AZRAEI), 24 tahun dari KedahAmir Shahrizal Md Sharif (PU AMIR), 37 tahun dari KedahAzihal Bangsawan (PU AZIHAL), 31 tahun dari SabahMohd Lokman Ahmad (PU LOKMAN), 29 tahun dari PahangMohd Yusof Bin Arbain (PU YUSOF), 34 tahun dari PahangMohd Nasri Bin Abd Manap (PU NASRI), 40 tahun dari KedahSuhaimi Mohd Yunus (PU SUHAIMI), 34 tahun dari PerakJohani Ibrahim (PU JOHANI), 30 tahun dari JohorAhmad Faiz Hafizuddin Rosli (PU FAIZ), 25 tahun dari KelantanAzman Syah Bin Alias (PU AZMAN), 33 tahun dari Kuala Lumpur
Lazada Malaysia

Pendaakwah masa kini,yang berdakwah di kaca televisyen,mereka diberikan berbagai tugasan untuk memastikan mereka layak untuk ke peringkat yang seterusnya,sekiranya mereka gagal akan tersingkir,musim kedua


Aurat wanita

ADAB BERPAKAIAN WANITA ISLAM DI LUAR RUMAH
●Menutup aurat sebagaimana yang dituntut syarak
●Warna pakaian itu suram, seperti hitam, kelabu asap dan perang (tidak menarik perhatian)
●Tidak terlalu nipis sehingga kelihatan bayang-bayang di luar
●Tidak terlalu ketat atau sempit (menampakkan bentuk badan) hingga boleh membangkitkan hawa nafsu lelaki
●Tidak mengenakan bau-bau yang harum yang kuat
●Tidak menyerupai pakaian lelaki
●Bukan untuk bermegah-megah atau berhias
●Tidak menyerupai kafir dan musyrik
ADAB-ADAB SEBAGAI SEORANG WANITA MUSLIM
●Menghormati penjaga dan menerima nasihat yang diberi
●Memperbaiki diri untuk menjadi wanita solehah
●Menjaga nama baik seorang wanita dan penjaganya
●Melatih diri dengan urusan rumahtangga seperti memasak, mengemas
●Banyakkan solat dan puasa sunat
●Jadikan al-Quran sebagai hiburan dan menghafaznya
●Banyakkan mengkaji wanita-wanita yang solehah
ADAB DENGAN JIRAN
●Ziarahilah jiran anda jika mereka sakit
●Hendaklah memulakan ucapan salam sewaktu bertemu dengan jiran
●Jangan kerap bertanya kepada jiran tentang sesuatu perkara yang sensitif
●Jangan berbual-bual sehingga berlarutan dengan mereka atupun lalai sehingga meninggalkan solat fardhu
●Ucapkan tahniah ketika mereka beroleh kegembiraan
● Ucapkan takziah ketika mereka menghadapi bala atau kematian
● Maniskan percakapan dengan anak-anak dan pembantu rumah mereka
● Apabila menegur kesalahan mereka, hendaklah dengan lemah-lembut
● Maafkan kesalahan dan keterlanjuran mereka
● Menundukkan pandangan daripada memandang aurat jiran
ADAB BERGAUL
● Memberi salam apabila bertemu
● Melapangkan tempat duduk untuknya di dalam majlis
● Memanggil nama dengan nama yang disukai
● Menggembirakan saudara seagama apabila bertemu
● Mengindahkan percakapan apabila bercerita

Thursday, 20 November 2014

umur manusia






... Satu fakta nombor yg menarik untuk kita fikir-fikirkan:

Adakah kita sedari...??? 


Acheh
Tsunami
26-12-2004, 

Jogja
Gempa
26-05-2006

Tasik, Jawa Barat
Gempa
26-06-2010

Gunung berapi
Meletus
26-10-2010

Jambatan Tenggarong
Samarinda, Indonesia
Runtuh
26-09-2013

Bulan lalu pada tarikh 26 Okt.
Taufan Haiyyan diutus Allah SWT untuk menunjukkan kekuasaan Nya kepada seluruh rakyat Filipina yg telah merobohkan "Rumah Nya" di Manila untuk digntikan dgn shopping mall!! 

Mengapa semua ini
Berlaku pada tarikh 26hb

Adakah ini satu kebetulan?? 

Bukalah dan bacalah
Al-Quran Juzuk ke: 26

Allah SWT telah berfirman

Mafhumnya:

"sedikit waktu lagi Aku akan menggoncang kan langit dan bumi, laut dan darat".

Biar mereka semua tahu bahawa Mu'jizat Allah itu ada !!! 

Jika sudi..

Sampaikanlah kepada hamba Allah yg lain.. wallahua'lam ..
Ternyata Cuma 1.5 jam⌚ saja Umur Kita hidup di DUNIA 🌎 ini.



Mari kita lihat berdasarkan Al-Qur'an sebagai sumber kebenaran absolute
 1 hari akhirat = 1000 tahun dunia
 24 jam akhirat = 1000 tahun dunia
 3 jam akhirat = 125 tahun dunia
 1.5 jam akhirat = 62.5 tahun dunia.


Apabila umur manusia itu rata-rata 60-70 tahun, maka hidup manusia ini jika dilihat dari langit hanyalah 1.5 jam saja.

Patutlah kita selalu diingatkan tentang masalah waktu. ⌛⏰

Allah berfirman : "Kamu tidak tinggal (di dunia) melainkan sedikit masa sahaja, kalau kamu dahulu mengetahui hal ini (tentulah kamu bersiap sedia)"

Semoga bermanfaat bagi kita semua untuk meniti perjalann hidup kita ini.

Kuatkan fikir akhirat
Kerana dunia ni
Tempat kita nak tinggalkan

Fokus akhirat
Itulah tempat kita nak hidup seterusnya

PERINGATAN INI
REMINDER INI

untuk diri saya sendiri.
Mayat orang Islam yang tidak sembahyang pada 1000
tahun dulu masih diseksa sehingga kini.

Allahuakbar! 1 waktu kita tinggalkan solat bersamaan 8000 tahun seksaan neraka. Jika kita sehari 5 waktu x solat?

5 x 8000 = 40 000
tahun. 

Subhanallah.. 

Ringan-ringankanlah tangan untuk share benda ni. Dapat pahala mengingatkan saudara Islam yang lain. 
Malaikat maut datang melawat kita sebanyak 70 kali setiap hari) Bila2 masa saja malaikat boleh tarik nyawa kita.




Lazada Malaysia

kerja kosong

Mencari kerja ni susah juga sebab nak cari yang sesuai dengan kelulusan atau pengalaman,sesetengah syarikat tidak memandang pada kelulusan tetapi pada pengalaman kerana lebih mudah kalau dah ada pengalaman ni,saya akan beri beberapa list tempat yang boleh mohon mana tau rezeki masing-masing.


  1. http://www.jenjobs.com                                                                                                                                                                                                                                                                                Senang je kalau nak cari kerja kat sini anda hanya perlu taip pekerjaan apa yang sesuai dengan anda pada search by jobs/skill selepas tu taip dekat negeri mana anda nak kerja pada search by location dan klik pada search
                                                                                                                                                      
  2. http://my.monster.com.my                                                                                                                                                                                                                                                                          Sebelum mohon kena daftar terlebih dahulu kena taip email,nama,nama panggilan,kata laluan,negara anda,nombor telefon ,jenis pekerjaan yang dicari,pilih jenis company apa yang sesuai,funtion company tu,taip skill anda pada key skill,kalau ada resume bolehlah upload letak tajuk resume dulu,selepas baca privacy statement dan terms of use bolehlah submit.

     
  3. http://www.maukerja.my/                                                                                                                    Disini tak perlu daftar anda hanya taip kerja yang dicari,tempat kerja kategori kerja,pilih samaada nak kerja part time,full time,temporary,atau internership dan pilih search                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
  4. Lazada Malaysia
  5. http://www.kerjakosong.my/
  6. http://jobs-terminal.com/   
  7. http://jobscentral.com.my
  8. www.getkerja2u.com
  9. ejawatan.com/
  10. http://www.indeed.com.my/
  11. http://www.1k.com.my/

Wednesday, 19 November 2014

Wanita syurga

Pasti setiap wanita impikan syurga,tetapi perlu menjalani ibadah yang ditetapkan oleh syariat islam,bagi mereka yang sudah biasa dengan kehidupan seorang wanita yang solehah maka tidak sukar baginya untuk melakukan syariat yang ditetapkan agama inilah,wanita-wanita syurga.Untuk menjadi solehah perlu dididik sejak zaman kanak-kanak disitulah bermula kehidupannya yang penuh keimanan yang tersemat disanubari,dihatinya,jiwanya,fikirannya hanya berserah kepada yang maha esa.

Tidak semestinya wanita yang tidak dididik menjadi wanita syurga akan berada jauh dari yang maha esa kerana yang maha esa lebih mengetahui setiap keadaan hambanya,disinilah permulaan kehidupannya akan diuji sekiranya mereka diberi hidayah dan petunjuk  maka mereka tergolong dikalangan wanita syurga,setiap manusia akan diuji jadi janganlah gentar wahai wanita kerana itu adalah tiket untuk ke syurga,jagalah agama dengan keimanan agar menjadi wanita syurga,



Hanya dengan keimanan seorang wanita akan memperolehi syurga,semua wanita deberikan syurga pilihan berdasarkan kepada ketaqwaanya.Keimanan kepada yang maha esa adalah paling utama,mentaati kedua ibubapanya adalah tanggungjawab yang wajib dilakukan selagi ia tidak bercanggah dengan agama dan sekiranya wanita itu sudah berkahwin tanggungjawabnya kepada suami adalah lebih wajib dituruti  daripada kedua ibubapanya dan inilah wanita syurga

Tuesday, 18 November 2014

Kekuatan seorang wanita

Wanita dilahirkan terlalu istimewa,mempunyai peribadi yang lemah lembut,tetapi disebalik kelembutan mengandungi semangat dan pengorbanan yang besar sebagai ibu dan isteri,kaum wanita juga turut menjadi pejuang didalam menegakkan agama,mengorbankan harta,nyawa dan darah untuk islam,seperti isteri nabi iaitu siti khadijah,sumayyah dan ramai lagi yang banyak melakukan pengorbanan demi menegakkan agama islam yang tercinta,pengorbanannya menjadi teladan sehingga kini,mereka yang kelihatan lemah diluaran mampu berdiri sebaris dengan pahlawan-pahlawan islam yang jauh lebih gagah tanpa ada rasa gentar walau sidikit pun,biarpun perjuangan itu menurut kemampuan mereka namun ganjaran yang dijanjikan Allah setanding dengan para syuhada.

srikandi syurga
srikandi syurga 2
Jangan hanya memandang kepada kelembutan tangan yang menghayun buaian tetapi lihatlah dan selami didalamnya mengandungi kekuatan hati, para hawa yang membisikkan ke telinga anaknya agar menjadi pahlawan dengan bisikan daripada ibunya si anak akan mengingatinya ia bersemi didalam hati dan menjadi seorang yang bersemangat kuat dan terciptalah sebuah harapan dan impiannya sebagai seorang pahlawan.

Kaum hawa berhak dilayan dengan sewajarnya bukan melukai kerana mereka telah banyak berkorban,pengorbanan mereka harus dihargai,bayangkan sekiranya dunia tanpa wanita dunia akan menjadi sepi ibarat laut tiada air atau ibarat pohon tanpa rendangnya dan sebagai seorang wanita haruslah menjaga agama kerana wanita yang baik adalah wanita yang menjaga agamanya,bukan setakat menghias diri,agar diperlihatkan kepada bukan mahramnya.

Marilah wahai wanita kita bangkit menjadi wanita yang dijanjikan Allah menjadi seperti srikandi para syuhada dengan kemampuan kita.






Monday, 17 November 2014

Mee siput goreng


 Bahan-bahan

         
  1. Bawang merah diracik
  2. Bawang putih diracik
  3. Cili api dipotong
  4. Daging atau ayam
  5. Mee siput
  6. Air (cukup untuk melembutkan mee dan daging)
  7. Sedikit kicap manis 
  8. Sedikit garam
  9. Minyak masak




Panaskan kuali masukkan minyak apabila minyak sudah cukup panas masukkan cili api,bawang merah dan putih,kacau,apabila sudah naik bau masukkan mee siput,daging dan kicap,kacau,masukkan air dan sedikit garam biarkan ia masak selama 10 minit sehingga kering.




inilah mee yang siap untuk dihidang






home appliance





Lazada Malaysia

Thursday, 13 November 2014

Cara mudah baca al quran

"Betapa nikmat membaca al-Qur'an kalau faham kata per kata dari setiap ayat seperti orang Arab ..." dapat membaca alquran dengan mudah satu persatu walaupun tidak dapat membaca alquran  tetapi dapat menguasai cara membaca dengan perlahan-lahan,anda boleh membaca al quran dengan anak anda dengan cara yang mudah kerana mengajar anak membaca secara iqra,

Lebih beruntung untuk anda sekiranya anda bukan hanya memiliki sebuah alquran tetapi anda juga memiliki  hadis dan sirah nabi,terjemahan,mathurat digital ,enovel ayat-ayat cinta la tahzan dan banyak lagi.anda hanya perlu tempah sekarang dan dapatkan alquran ini di http://www.bacaquran2u.com

Alquran yang dilengkapi!
- maksud di bawah setiap ayat al-Qur'an
- mempermudah kita memahami erti dan isi al-Qur'an
- dilengkapi Asbabun Nuzul yang memperkayakan al-Qur'an ini

Kelebihan Tafsir Quran Per Kata

- Tafsir umum yang ringkas, bukan sekadar terjemahan, disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Quran

- Mudah dibaca dan difahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara ayat per ayat.

- Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang muktabar

- Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, iaitu informasi tentang keadaan dan latar belakang turunnya setiap ayat.

- Dilengkapi juga dengan terjemahan.

- Sesuai untuk dijadikan hadiah buat yang tersayang








Wednesday, 12 November 2014

Cara tukar template blog

Anda pasti ingin tukar template blog,pergi pada dashboard pilih template dan tekan pada custamize seperti gambar dibawah,ada berbagai template yang boleh dipilih ia mempunyai 7 pilihan iaitu Awesome inc,Watermark,Ethereal,Travel,Picture Window,Dynamic Views,dan Simple.Apabila sudah pilih template klik pada Apply to blog ia akan menukarkan template yang telah dipilih,akhir sekali anda boleh view blog atau back to blogger.



Tanda-tanda kiamat





Tanda kiamat bagaikan butir tasbih yang bertaburan kerana dipotong yang lain akan menyusul bertaburan ia tidak akan ambil masa yang lama,sekiranya sudah keluar tanda yang pertama tanda yang lain akan menyusul.


  • Dajjal akan keluar dipulau,dengan tandanya, ramai akan murtad fitnahnya akan menjadi paling besar,mengajak penduduk mengikutnya 40 hari 1bulan, hanya 2 kota tidak iaitu mekah dan madinah,kerana mengepung orang beriman terdiri yahudi untuk menhacurkan orang beriman,malaikat akan turun dengan nabi isa,dajjal akan berdepan dengan nabi isa dan dajjal lari,tetapi akhirya dibunuh,maka larilah yahudi dibatu besar,berkatalah batu hai orang muslim yahudi bersembunyi di batu.
  • Munculnya yakjud dan makjud,sang penakut yang agung,mereka akan membunuh manusia tetapi dengan kuasa Allah mereka mati,yang tinggal hanya bagkai busuk,
  • 1 orang lelaki =50 orang wanita tetapi hidup dengan aman,tumbuhan hidup dengan segar,tidak lama hanya 7@8 tahun sahaja,imam mahdi dan nabi isa meninggal,terbitnya matahari disebelah barat,malam terasa seperti 3 malam,alquran akan dihilangkan,
  • Keluarnya binatang melata,manusia akan meninggal walaupun beriman.
Tanda munculnya imam mahdi kerana banyak peperangan,pengganti penguasa berebut ,kerana imam mahdi akan menggantikan penguasa mekah dan madinah,teknologi tidak akan ada kerana ia sudah musnah,akan berperang dengan secara semulajadi,munculnya didepan kaabah dia akan dikejar 300 orang hingga allah tenggelamkan mereka semua yang terselamat hanya seorang itulah imam mahdi.



Tuesday, 11 November 2014

Cara letak gadget

Dengan adanya gadget akan membuatkan blog kelihatan lebih menarik,pelbagai gadget yang boleh diletakkan ia amat mudah dan mempuyai berbagai pilihan,hanya perlu pilih dan akan tersedia dengan sendiri anda pergi pada dashboard,pilih layout,akan kelihatan kotak-kotak tujuannya untuk meletakkan gadget yang dipilih,tekan pada kotak yang tertera 'add gadget' yang disukai.




Anda pilih yang mana gadget diperlukan untuk blog ,setiap gadget mempunyai fungsi tersendiri yant berbeza dengan yang lain,selepas anda memilih gadget icon akan kelihatan,boleh membuat sedikit perubahan jika perlu akhir sekali tekan butang save.





Monday, 10 November 2014

Cara menukar background blog

Anda sudah bosan dengan background yang sama? jangan risau anda boleh menukar dengan yang lain mengikut kehendak dan pelbagai pilihan yang disediakan,boleh menukar warna dan corak yang lebih menarik dan membuatkan blog nampak cantik,apabila anda berada pada dashboard pergi ke template dan akan kelihatan seperti disebelah.Pilih custamize untuk menukar background.









Pastikan akan keluar seperti ini 'blogger template designer' dibawahnya pula
tertera background image,anda perhatikan ada anak panah kecil tekan anak panah tersebut.












Selepas menekan anak panah kecil ia akan memberikan pilihan kepada anda apakah background yang anda ingin pilih, 'select background image'
ada berbagai pilihan yang berbentuk abstract,art,bisnes,celebration,entertaiment,family,
food&drink,health&beauty,hobby&craft,home&garden,
nature dan pattern,terpulang kepada anda.









Sunday, 9 November 2014

Cara membuat blog

Bagaimana nak buat blog?dapatkannya disini secara percuma :)
Sekiranya anda sudah daftar anda akan berada pada dashbord iaitu papan utama blog,disini boleh menukar dan setting sesuatu


Lazada Malaysia seterusnya klik butang new blog untuk mencipta blog yang pertama selepas itu anda dikehendaki menaip tajuk dan nama alamat web ciptaan sendiri dan pilih template.




                                                                        
Sekiranya sudah memberi tajuk yang anda iginkan terus cipta alamat web,dan pilih template,akhir sekali tekan create blog, sekiranya anda icon kecil  berwarna kuning kelihatan bermakna anda perlu alamat yang lain,senang sahaja dah siap selepas ini boleh meletakkan gadget atau mengubah template yang diingini.sekarang saya akan tunjukkan bagaimana membuat post atau catatan dahulu.
Selepas anda sudah mencipta alamat web,pilih new post seperti di bawah.


Jika dah tekan new post akan keluarlah seperti di bawah.,letak tajuk post dan dibawahnya untuk menulis kandungan post anda,ada berbagai fungsi seperti font,untuk anda menentukan saiz huruf,gambar,video,link dan berbagai lagi.





Sekiranya anda sudah siap menulis post anda bolehlah tekan butang save dan publish disebelah kanan.