Sunday, 7 December 2014

Kos perubatan tidak akan meningkat dengan GST

Jabatan Kastam Diraja Malaysia hari ini menafikan bahawa pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan menyebabkan peningkatan mendadak dalam kos perubatan di negara ini.
Pengarah GST Datuk Subromaniam Tholasy berkata sebaliknya, pelaksanaan rejim cukai baru ini akan mempunyai beberapa kelebihan kepada pengguna atau pesakit, khususnya apabila cukai perkhidmatan 6% yang sedia ada tidak lagi dikenakan untuk bilik dan makanan untuk tempoh penginapan di hospital .
Beliau berkata pada masa yang sama, terdapat pelbagai jenis ubat-ubatan yang secara berkadar sifar, bersama GST pengecualian untuk penggunaan peralatan, seperti X-Ray dan Magnetic Resonance Imaging (MRI) mesin.
"Pada hakikatnya, peningkatan adalah sangat sedikit. Tetapi, ada satu golongan kecil orang yang menendang sehingga kekecohan, untuk mewujudkan tanggapan bahawa kos perubatan di Malaysia akan mengalami kenaikan mendadak dengan pelaksanaan GST pada 1 April, tahun depan .
"Itu tidak benar. Peningkatan kos hospital tidak besar. Kita perlu mengambil kira penjimatan daripada penghapusan cukai perkhidmatan 6% ini," katanya.
Katanya kepada pemberita pada sidang media selepas Seminar GST dan Pendaftaran di Melaka hari ini.
Sementara itu, Subromaniam berkata GST juga dikecualikan bagi perkhidmatan kesihatan yang disediakan oleh pakar-pakar di hospital swasta dan dikategorikan sebagai "kontrak perkhidmatan", seperti cukai yang akan ditanggung oleh hospital berkenaan.
Bagaimanapun, katanya, ia berbeza dengan pakar dikategorikan dalam "kontrak perkhidmatan" dan mempunyai syarikat sendiri yang menawarkan perkhidmatan kepada hospital, kerana mereka perlu membayar GST.
"Doktor Pakar yang perlu mendaftar untuk GST adalah orang-orang yang menyediakan perkhidmatan kepada pesakit dan dikategorikan sebagai perkhidmatan sumber luar," katanya.
Dalam hal ini, beliau berkata pakar dengan syarikat mereka disaran mendaftar untuk GST dengan cepat, kerana jumlah mereka yang dalam kategori ini yang telah berbuat demikian adalah sangat kecil berbanding dengan realiti.
Dalam perkembangan lain, Subromaniam berkata GST tidak akan dikenakan ke atas mereka yang menguruskan kondominium kos rendah dan sederhana, tetapi hanya kepada orang-orang yang mewah.
Bilangan syarikat yang telah berdaftar untuk GST sehingga semalam berjumlah 188.429 dan daripada jumlah ini, 5173 adalah dari Melaka. - Bernama, 7 Disember, 2014

malaysia insider

No comments: