Sunday, 7 December 2014

Ulama mengatakan 'haram' bagi umat Islam untuk memakai kit bola sepak, bermain gitar, piano, trompet

KUALA LUMPUR, 6 Dis - Islam didakwa melarang umat Islam daripada bermain alat muzik seperti gitar, piano atau sangkakala kerana ia bertentangan dengan hadis-hadis, seorang ulamak yang dikatakan hari ini.
Dalam kertas kerja mengenai Islam dan hiburan yang dikemukakan pada forum kebangsaan di sini, Abdul Raof Nurin berkata aliran Shafie yang Islam hanya membenarkan umat Islam untuk mendengar muzik yang menyentuh cintakan agama, dan menggesa mereka yang mahu bermain alat muzik untuk sebaik-baiknya melekat kepada gong atau kompang.
Tambahnya, sekolah Shafie, bagaimanapun, akan membuat pengecualian untuk "Gabus", instrumen bertali sama dengan gitar, hanya jika mereka bermain mengikut undang-undang Islam.
"Untuk mendengar muzik yang mempunyai apa-apa kaitan dengan agama yang termasuk instrumen yang dilarang dalam Islam, ditambah pula dengan konsert yang membolehkan sosialisasi bercampur, ini menyebabkan kalian berdoa.
"Majoriti ulama melarang penggunaan alat muzik kecuali yang drummed seperti kompang itu, muzik perkusi malah mereka dengan loceng," katanya.
Forum itu dianjurkan oleh Kumpulan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Pembangunan Manusia dan Biro Penyiasatan.
Profesor di Seni dan Warisan Akademi Kebangsaan (Aswara) Datuk Baharudin Ahmad, bagaimanapun, berkata instrumen sahaja tidak "haram" atau dilarang, tetapi bunyi yang mereka buat adalah, kerana mereka sering digunakan untuk bermain muzik yang menggalakkan aktiviti tidak bermoral seperti percuma bergaul dengan jantina.
"Instrumen seperti sangkakala, nafiri itu bukan masalah, bunyi yang keluar daripadanya [ialah]," Baharudin memberitahu forum itu.
Kedua-dua ulama dalam persembahan mereka berkata hiburan di Malaysia terlalu dipengaruhi oleh Barat, yang sering memasukkan mesej daripada jumlah kebebasan dan kepenggunaan buta.
Sebagai contoh, Abdul Raof dinamakan pertandingan nyanyian banyak, yang dia berkata disediakan untuk anugerah yang lumayan.
Beliau berkata acara itu memupuk materialisme di kalangan golongan muda.
"Hiburan hari ini adalah kira-kira ringgit dan materialisme. Itulah sebabnya hari ini kita melihat manusia berlumba-lumba untuk meningkatkan taraf ekonomi mereka, menambah lebih banyak bahan dan mengumpul lebih banyak wang".
Para ulama Islam menambah kadar bunuh diri yang tinggi di barat terbukti mendatangkan keburukan dan menjejaskan gaya hidup itu.
"Kami hanya melihat pengalaman orang-orang yang telah melalui ini. Di Amerika Syarikat dan negara-negara kaya yang lain banyak orang-orang dengan harta, kedudukan, pintar telah membunuh diri," katanya.
Baharuddin pula berkata hiburan materialistik begitu berakar umbi dalam masyarakat hari ini bahawa isi rumah yang keluarga menghabiskan sebahagian besar gaji mereka pada hiburan seperti jersi bola sepak dan pakaian berjenama.
"Keinginan seperti itu telah membuat perbelanjaan isi rumah yang tidak seimbang," katanya.
Baharuddin berkata banyak menyalahkan pergi ke "berkualiti rendah" pembandaran, dan menggesa kerajaan untuk membantu mempromosikan "kehidupan tradisional" yang lebih.
Kumpulan garis keras Islam telah lama menggesa Putrajaya untuk mengekang industri hiburan, dengan mendakwa ia adalah terlalu barat-centric.
Walau bagaimanapun, selain penyokong hak asasi berkata permintaan itu menekankan Islamisasi yang menjalar di Malaysia dan telah mencemarkan imej yang sederhana, yang memberi kesan kepada pelaburan dan memandu muda di negara ini dari sini.

malay mail online

No comments: